Neptun Akvárium díszállat szaküzletek

» Állattartási tanácsok » Terráriumi állatok tartásáról általában

Mint minden fogságban tartott élőlény, a terráriumi állatok is gondoskodást igényelnek, és tartásuk felelősséggel jár. Mielőtt leendő kedvencünket beszereznénk, alaposan utána kell járnunk az állat igényeinek, hogy az semmiben ne szenvedjen hiányt.

Mindenek előtt figyelembe kell vennünk, hogy kígyónk, gyíkunk vagy pókunk stb. a világ mely tájáról származik, és ott mik az uralkodó természeti körülmények. Sivatagi állatok esetében a szobahőmérséklet nem feltétlenül elegendő az állat megfelelő tartásához, tehát fűtésre lesz szükség.

Mint minden élőlénynek nekik is szükségük van vízre,és fajonként ennek igénye igen eltérő lehet.Egyes fajok esetében elengedhetetlen a megfelelő páratartalom biztosítása a biztonságos vedlés érdekében,arról nem is beszélve,hogy az ebből keletkezett vízcseppek "lenyalogatásával" elégítik ki a szervezet számára szükséges vízigényüket. Mivel ezek az élőlények nem éppen ragaszkodásukról híresek, zárt térben,terráriumban tarthatjuk őket.Itt feltétlenül ügyelnünk kell a megfelelő szellőztetés kialakítására,a penész elkerülése végett.

A legtöbb ember szereti minél fiatalabb korában beszerezni kedvencét, hisz olyankor a legaranyosabbak, és persze érdekes tapasztalat megfigyelni fejlődésüket is. Ilyen esetben elengedhetetlen a megfelelő táplálék biztosítása az optimális fejlődés érdekében. Sajnos az idehaza beszerezhető eleségek nem adják vissza azt beltartalmat amit eredeti élőhelyük táplálékai. Ezért fontos vitaminkészítményekkel kiegészíteni étrendjüket.

Ezek a vitaminok, mint normálisan, a napból érkező UV sugarak segítségével épülnek be a szervezetbe. Szerencsére erre is találunk megoldást az állatkereskedők palettáján. Minden esetben ha állattal szeretnénk megosztani otthonunkat, járjunk utána mekkora helyre is lesz szükség az állat megfelelő tartásához. Sok esetben vásárlók meggondolatlanul vesznek pl.: ékszerteknőst, mert az milyen aranyos, olcsó stb. és kis helyen is elfér. Ez így is van,amíg az állat kicsi, de idővel megnő és testhossza elérheti a harminc centimétert is. Míg kezdetben elég volt a pár tíz literes terrárium, most már inkább pár száz literesre lesz szükség.

A hüllők táplálása nem minden embert töltenek el örömmel, hiszen a ragadozó életmódot folytató hüllőket élő eleséggel kell ellátnunk, és sokakban viszolygást, undort, esetleg sajnálatot válthat ki az undorító csótányt, vagy a szegény kis egeret illetően. Növényevő hüllők esetében ilyen problémák nem merülnek fel, maximum a zöldség, gyümölcs frissességéről, vegyszermentességéről kell meggyőződnünk.

Azonos terráriumi állatok esetében fontos még megemlítenünk az összeférhetőséget, hisz egyes fajokat, pl. pókokat, vagy a kaméleonokat, kizárólag kis korban, illetve a párzás idejére zárhatunk össze.

Ügyelnünk kell még a terrárium berendezésére, hisz az fajonként nagyon eltérő lehet, az állat életmódjának megfelelően.


impressum