Neptun Akvárium díszállat szaküzletek

» Állattartási tanácsok » Madarak tartásáról általában

Madarak vásárlásánál elsődleges szempont, hogy soha ne tartsunk egyedül, hisz a madarak társas lények. Kivételt képeznek a kézzel nevelt példányok, mert ők az embert tekintik társuknak.

Különböző fajokat soha ne tegyünk egy kalitkába, hisz közel sem biztos hogy ugyanazt az eleséget részesítik előnyben,vagy ugyanazt a hőmérsékletet, páratartalmat.Esetenként allergiás reakciót válthatnak ki egymás tollporára stb. Minden madárnak a saját fajtársa az "igazi barát".

Ha kalitkában tudjuk csak őket tartani, törekedjünk arra,hogy minél nagyobb helyet tudjunk biztosítani nekik. Nem elég ha csak ugrálni tudnak egyik ülőrúdról a másikra. Amikor már megszokták új otthonukat, adjunk lehetőséget nekik, hogy repülhessenek is az adott helyiségben ahol a kalitkájuk is van. Lehetőség szerint ne a hálószobába helyezzük el a kalitkát, mert kölcsönösen zavarhatjuk egymást az állattal. Éjszakára ajánlott a kalitkát letakarni egy sötét, de jól szellőző anyaggal. Fontos odafigyelni,hogy naponta kapjanak friss eleséget, és ivóvizet. Ezen kívül friss zöldséget, gyümölcsöt, lágy eleséget, fehérjét, ásványi anyagokat, csíráztatott magvakat is biztosítsunk nekik. A madarak szeretnek fürdeni, ezért helyezzünk el nekik egy tál friss vizet ennek biztosítására. A nagyobb testű példányokat permetezhetjük is.

Takarítani legalább hetente egyszer kell a kalitkájukat, ilyenkor friss homokot, sódert terítsünk a kalitka aljába. Nagytakarítást is végezzünk szükség szerint. Ilyenkor mossuk le az odaszáradt ürüléket a rácsról, játékokról, ülőrudakról. A madarak magvaikat szétszórják, ezért olyan helyre tegyük a kalitkát, ahol könnyen tisztán tudjuk tartani annak környékét.

Nagyon fontos. Huzatnak kitenni TILOS őket.

Csőrkoptatásra helyezzünk fel nekik könnyen elérhető helyre szépiát. Karmuk koptatására megfelelő, ha különböző méretű gyümölcsfa ágakat használunk ülőrúd gyanánt. Ezeken természetes módon kopik karmuk.Amennyiben szükséges karomvágó ollót használjunk, hogy a túlnőtt karmok ne zavarják őket.

Ha megfelelően gondoskodunk táplálásukról, és tisztán tartásukról sok betegséget megelőzhetünk. Betegségek sajnos így is előfordulhatnak, ilyenkor kérjük szakember segítségét.

Mielőtt megvásárolnánk kiszemelt kedvencünket, tájékozódjunk róla minél többet, mivel is jár tartásuk.


impressum